Gouden design: AVO speeltoestellen uit Brabant

03.04-vlak-400x300Wat ik echt goud waard vind op designgebied, is als een ontwerper het weet in te zetten voor een praktisch en nuttig doel – als er gebruiksvoorwerpen worden gecreëerd en geen l’art pour l’art museumstukken. Nóg beter is het als design wordt ingezet voor kinderen en het bedrijf AVO Speeltoestellen Brabant is daar het uitstekende voorbeeld van.

Belevingswereld van het kind – en dat van de ouder

10.06-400x300Dit bedrijf uit Tilburg creëert immers de spannendste kindertoestellen, geheel naar de belevingswereld van de beoogde doelgroep. Overigens mogen ze die wel enkele jaren uitbreiden – zelf geniet ik immers ook nog steeds van de speeltuin en klim ik altijd nog even op bijvoorbeeld een schommel of glij ik van een glijbaan, als ik er een in het straatbeeld tegenkom. Sterker nog, het is goed mogelijk dat ik met de speeltoestellen van AVO ben opgegroeid want zij bestaan al sinds 1976 en creëren sindsdien de zo kenmerkende toestellen. Ook buiten Brabant is AVO al jaren toonaangevend en heeft ze vele klanten – variërend van scholen, gemeenten, campings en dergelijke.

80.01a-400x299Wat me zo aanspreekt aan AVO Speeltoestellen Brabant is het feit dat zij het speelse design voor de kinderen combineren met een duurzaam uitgangspunt (in bijvoorbeeld materiaalkeuze en uitvoerings- en productiewijze) en bovendien een veilig principe. Die veiligheid staat voorop – en daarmee zijn het ook echt toestellen voor de ouders, die hun kinderen zodoende met een gerust hart achter kunnen laten. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en deze toestellen stimuleren dat karakter nog eens, doordat ze echt interactief zijn. Bovendien wordt niet alles ‘ingekleurd’ maar veel aan de belevingswereld van het kind overgelaten.